UKK

Usein kysyttyä aurinkopaneeleista

Tarvitseeko paneeleita pestä?

Ei tarvitse, sade riittää huuhtomaan paneelit.

Tarvitseeko lumia pudotella paneeleiden päältä?

Talvella, kun katolla on lunta, ei tuottoa muutenkaan juuri tule. Tästä syystä lumien pudottaminen ei ole tarpeen. Paneelit on suunniteltu kestämään niiden päälle tuleva lumikuorma.

Paljonko paneelit painaa, kestääkö katto?

Paneeli painaa alle 20 kg, joten paneeleista tuleva kuorma on n. 10 kg/m2. Paneeleista tuleva lisäkuorma on siis esimerkiksi lumikuormaan nähden todella pieni eikä siitä aiheudu ongelmaa.

Onko Suomessa riittävästi aurinkoa aurinkosähkön hyödyntämisen kannalta?

Suomessa aurinkovoimala tuottaa vuositasolla lähes yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa. Kesän pitkät, valoisat päivät kompensoivat pimeää talvea ja viileä ilma parantaa aurinkopaneelien tehoa. Aurinkopaneelien tuotto painottuu kesäkuukausille.

Kannattaako odottaa tekniikan kehittymistä tai hintojen putoamista?

Aurinkosähkön tekniikka on ollut jo pitkään vakiintunutta, toki paneeleista saatava teho on hieman parantunut vuosi vuodelta. Hinnat ovat myös vakiintuneet ostajan kannalta hyvälle tasolle.

Missä maassa paneelit valmistetaan?

Aurinkopaneelien valmistus on pääasiassa Aasiassa sijaitsevissa tuotantolaitoksissa. Markkinoilla on myös saksalaisia paneeleita, mutta niidenkin komponentit valmistetaan valtaosin Aasiassa. Tärkeintä on, että paneelin valmistaja on iso ja luotettava toimija. Pelkkien paneeleiden sijaan kannattaa vertailla kokonaisuutta (paneelit, telineet, invertteri ja asennus).

Tuleeko tuottoa myös pilvisellä säällä?

Kyllä. Olennaista on valon määrä, esim. poutapilvellä aurinkovoimalan tuotto voi olla hyvä.

Kannattaako ylijäämäsähkö myydä?

Ylijäämäsähköstä saatava korvaus on tyypillisesti luokkaa 4 snt/kWh. Ylijäämäsähkö kannattaa myydä, mutta sen takia ei kannata tehdä liian isoa aurinkovoimalaa, vaan mitoittaa voimala omalle kulutukselle sopivaksi.